Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων και πρωκτού

Share

 

Πως καταλαβαίνουμε τα Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων ;

kondy newΣτην αρχή τα Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων φαίνονται σαν μικρές λευκωπές η καφεοειδείς βλάβες οι οποίες αυξάνονται στον αριθμό και σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν και περιπτώσεις τεράστιων κονδυλωμάτων (γιγαντιαίων) όπως χαρακτηρίζονται τα οποία είναι συνήθη στην περιοχή του πρωκτού σε ομοφιλόφιλους άρρενες. Αυτά ενοχοποιούνται και για την πρόκληση καρκίνου του πρωκτού.

 

 

Τα Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων παρουσιάζονται σε άνδρες ή γυναίκες;

 

kondy new2Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν ότι τα κονδυλώματα είναι γυναικεία υπόθεση ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κονδυλώματα και στους άντρες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή,περίπου δύο με τρεις μήνες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί άντρες αναζητούν θεραπεία, προκειμένου να αφαιρέσουν με τον πιο αποτελεσματικό κι ανώδυνο τρόπο τα κονδυλώματα που ανακαλύπτουν είτε στο πέος,  ή στο όσχεο, ή στην ουρήθρα ή στην περιοχή του πρωκτού.

 

Εμφανίζονται αμέσως μετά τη μόλυνση;

 

Τα Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων είθισται να εμφανίζονται περίπου δύο με τρεις μήνες μετά την μόλυνση, χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας. Μπορεί να εμφανιστούν μετά από χρόνια. Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια, τα οποία είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, για τους άντρες.

Τα κονδυλώματα και στους άντρες οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV, τα οποία όμως χαρακτηρίζονται ως στελέχη χαμηλού κινδύνου για καρκινογένεση.

 

Μολύνονται όλοι με Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν μολύνονται όμως όλοι, ούτε εκδηλώνουν κονδυλώματα όλοι.

Αυτοί που είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι με χαμηλό, αδύναμο, αμυντικό σύστημα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν όσοι έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αυτό δεν τους προστατεύει 100%. Ωστόσο η σύσταση είναι να το χρησιμοποιούν πάντα.

 

Πως γίνεται η διάγνωση;

 

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την λήψη ενός μικρού κομματιού ιστού,  από τις αλλοιώσεις (βιοψία) για ιστολογική εξέταση.  Η διάγνωση του τύπου του ιού HPV,είναι επίσης πολύ σημαντική προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τους επικίνδυνους τύπους του ιού που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στο πέος και στην περιοχή του πρωκτού.

 

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Σκοπός της θεραπείας ειναι η καταστροφή των βλαβών κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους.

 

Το Laser CO2 είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος αφαίρεσης των κονδυλωμάτων καθώς είναι απλή ακριβής και εγγυάται την εξάλλειψη όλων των υπαρχόντων κονδυλωμάτων σε μία συνεδρία. Γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν υπάρχει αιμορραγία, ούτε πόνος κατά την αποθεραπεία.

Η ηλεκτροδιαθερμία, η κρυοπηξία και η έγχυση διαλυμμάτων ποδοφυλλίνης αποτελούν παλαιότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ωστόσο και σήμερα, ανάλογα πάντα με την περίπτωση.  Δεν θεωρούνται όμως κατάλληλες μέθοδοι για εκταταμένες βλάβες.

 

Μπορεί να χρειαστεί Χειρουργική Αφαίρεση

Η απάντηση είναι ναι. Εφαρμόζεται συνήθως σε αλλοιώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις άλλες μεθόδους. Στις περιπτώσεις αυτές και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλα κονδυλώματα του πρωκτού όπου υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμού απαιτείται μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη τεχνική. Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές εκτός από το χειρουργικό Laserχρησιμποιούμε διαθερμίες ραδιοσυχνοτήτων (RF) με πολύ λεπτές μύτες σαν κλωστή, ή διαθερμία πλάσματος.

 

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος μετα τη θεραπεία;

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό, επομένως και οι δύο σύντροφοι, να εξεταστούν και να συζητήσουν με το γιατρό τους, για τους τρόπους αποφυγής της επανεμφάνισης και της εξάπλωσής τους.