Ευρυαγγείες και Τηλεαγγειεκτασίες. Πρωτοποριακές θεραπείες

Share

 Τι είναι οι ευρειαγγείες

            Φυσιολογικά τα τριχοειδή αγγεία του δέρματος δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Στην περίπτωση που αυτά διαταθούν γίνονται ορατά και τότε ονομάζονται Ευρυαγγείες ή Τηλεαγγεικτασίες. Με την πάροδο του χρόνου αυτά τα ήδη διατεταμένα φλεβίδια διατείνονται ακόμη περισσότερο και επεκτείνονται δημιουργώντας αυτούς τους αραχνοειδείς σχηματισμούς, οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους μας εξαιτίας κυρίως των αισθητικών διαταραχών που προκαλούν στα σημεία όπους δημιουργούνται. Δεν είναι όμως μόνο το αισθητικό πρόβλημα, για το οποίο αναζητούν λύση χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρκετές περιπτώσεις τα διατεταμένα αυτά αγγεία μπορεί να αιμορραγούν, να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο υπερκείμενο δέρμα ή ακόμη και πόνο σε κάποιες περιπτώσεις.

            Οι ευρυαγγείες και οι τηλεαγγειεκτασίες είναι αγγειακής φύσης προβλήματα και είναι συνηθέστερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Σε γενικές γραμμές οι ευρυαγγείες αναπτύσσονται κυρίως στους μηρούς και τις κνήμες στον άκρο πόδα και το πρόσωπο. Τα διατεταμένα τριχοειδή ανευρίσκονται συνήθως στο πρόσωπο, στη μύτη, στις παρειές (μάγουλα) και σπανιότερα στα κάτω άκρα, παρότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για την εμφάνισή τους.

eyreiaggeies1

            Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ ευρυαγγειών και διατεταμένων τριχοειδών? Οι ευρυαγγείες είναι μεγαλύτερα αγγεία τα οποία είναι διατεταμένα και μοιάζουν με τους κιρσούς. Εχουν διάμετρο μικρότερη από 2 χιλιοστά, και χρώμα σκούρο κόκκινο, μωβ ή μπλε είναι ελικοειδείς και μπορεί να προβάλλουν και πάνω από το επίπεδο του δέρματος. Αντίθετα τα διατεταμένα τριχοειδή είναι τα μικρότερα και λεπτότερα αγγεία του σώματός μας με τα οποία επιτυγχάνεται η μικροκυκλοφορία, και η διάμετρός τους είναι μικρότερη από 0.2 χιλιοστά.

       Παράγοντες εμφάνισης ευρειαγγειών    

Γιατί όμως δημιουργούνται οι Ευρυαγγείες και ποιοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή τους; Οπως ήδη προαναφέρθηκε τόσο οι ευρυαγγείες και οι τηλεαγγειεκτασίες συνιστούν αγγειακές βλάβες και είναι αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας, η οποία οφείλεται σε διάφορες αιτίες, και σχεδόν πάντα υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης. Οι συνηθέστερες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η φλεβίτιδα, η διαταραχές της αιματικής ροής, η θρόμβωση, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές μεταβολές και η καθιστική ζωή. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί η κατανάλωση αλκοόλ, οι κακώσεις, το τραύμα, προηγηθείσα επέμβαση, και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω είτε άρσης βάρους, δυσκοιλιότητας, ασκίτη, χρόνιου βήχα κοκ

            Οσον αφορά τώρα τα διατεταμένα τριχοειδή αυτά συνήθως προκαλούνται από την βλάβη του δέρματος λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, από τις απότομες εναλλαγές θερμού ψυχρού, από φάρμακα ή ορμονικές διαταραχές και λόγω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη μπορεί να οφείλονται σε προηγηθείσα επέμβαση, σε υπάρχουσα φωτοευαισθησία, σε κληρονμικές καταάστασεις, να αναπτύσσονται στα πλαίσια ροδόχρου ακμής ή τέλος να δημιουργούνται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ή συγκεκριμένο λόγο.

eyreiaggeies2

            Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν οι ευρυαγγείες είναι η δυσφορία και το αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, δερματίτιδα, δερματικά έλκη, υπέρχρωση ή αποχρωματισμό του δέρματος, ξηρότητα, κράμπες, αιμορραγία, οιδήματα, αιμωδίες και διαταραχές της αισθητικότητας.

            Η πρόληψη είναι σημαντική και μπορεί να αφορά τόσο την αποτροπή εμφάνισής τους όσο και την αναστολή της εξέλιξής τους όταν είναι ήδη παρούσες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με απλούς τρόπους και πιο συγκεκριμένα με κάποιες τροποιήσεις στις διατροφικές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Όπως ήδη προαναφέρθηκε οι ευρυαγγείες αποτελούν αγγειακά προβλήματα που προκαλούνται από την ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Η καθημερινή άσκηση και ιδιαίτερα το περπάτημα μπορούν να βοηθήσυν σημαντικά τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και να βοηθήσουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση των ευρυαγγειών. Σημαντική είναι η προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και βιοφλαβονοειδή, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα, η αποφυγή συγκεκριμένων θέσεων στις οποίες καθόμαστε, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού, η χρήση αντιηλιακού και η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση συγκεκριμένων υποδημάτων. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε τις συχνές και έντονες εναλλαγές θερμού και ψυχρού, ενώ έχει φανεί ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση, όπως επίσης και η ανύχωση των κάτω άκρων για χαλάρωση και η διενέργεια μασάζ στα κάτω άκρα για χαλάρωση

            Θεραπεία για Ευρυαγγείες

Οταν τα προληπτικά μέτρα αποτύχουν τότε χρειάζεται θεραπεία της πάθησης. Εχουν προταθεί διάφορες τεχνικές και μέθοδοι για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το είδος, η εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης. Οι κυριότερες και συχνότερα εφαρμοζόμενες θεραπείες είναι: η σκληροθεραπεία, η θεραπεία με Laser, η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, η χρήση συμπιεστικών καλτσών και τέλος η χειρουργική θεραπεία.

            Ελαστικές (συμπιεστικές) κάτσες. Με τη χρήση τους αυξάνεται η πίεση που ασκείται στο κάτω άκρο και βελτιώνεται η αιματική ροή, αποτρέπεται η σημιουργία θρόμβων και αμβλύνονται τα συμπτώματα, όπως ο πόνος, οι αισθητικές διαταραχές και το αίσθημα βάρους. Επίσης αποτρέπεται η περαιτέρω διάταση των αγγείων ενώ έχει φανεί ότι μπορεί να αποτραπεί και η δημιουργία ελκών. Στα μειονεκτήματα της μεθόδους είναι ότι πολλές φορές είναι αδύνατη η εφαρμογή της ελαστικής συμπίεσης (πχ για τριχοειδή στο πρόσωπο), ο ασθενής δυσφορεί (πχ σε περιόδους ζέστης), ενώ τέλος δεν έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Δηλαδή δεν θεραπεύονται οι ήδη υπάρχουσες βλάβες απλά περιορίζεται η εξέλιξή τους και η εμφάνιση νέων.

            Σκληροθεραπεία. Η σκληροθεραπεία είναι εξαιρετικά απολεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των ευρυαγγειών αλλά όχι και των διατεταμένων τρχοειδών αγγείων ιδιαίτερα όταν έχουν εξαιρετικά μικρό μέγεθος. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή εισάγεται ένα κατάλληλο υλικό μέσα στο αγγείο με τη χρήση μίας πολύ λεπτής βελόνας το οποίο καταστρέφει (θρομβώνει) το αγγείο και στη συνέχεια το σημείο συμπιέζεται ισχυρά (περίδεση ή ελαστικές κάλτσες), ώστε να κολλήσουν τα τοιχώματα και να αποφευχθεί διάνοιξή τους. Με τον τρόπο αυτό η φλέβα πλέον παύει να έχει αιματική ροή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται σταδιακά σε όλα τα αγγεία μέχρις ότου εξαληφθεί πλήρως η βλάβη. Στο τέλος της θεραπείας η ευρυαγγεία εξαφανίζεται, αλλά όχι αμέσως αφού στην αρχή μπορεί να παραμείνει ένα σκουρόχχρωμο ίχνος από το θρομβωμένο αίμα στο αγγείο μέχρις ότου αυτό απορροφηθεί πλήρως. Το πρόβλημα με τη μέθοδο είναι ότι είναι αρκετά επώδυνη αφού η σκληρυντική ουσία που εγχέεται μπορεί να προκαλεί σημαντικό πόνο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες, ενώ υπάρχει και σημαντικό ποσοστό υποτροπής. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλα τα παραπάνω καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες παρενέργειες που έχει η μέθοδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης, αιμορραγίας, θρόμβωσης μεγαλύτερου αγγείου εν τω βάθει, οιδήματος, άλγους ή αισθήματος καύσους μετά τη θεραπεία, τοπικής ή συσστηματικής αλλεργικής αντίδρασης στο φάρμακο, αποχρωματισμού ή δυσχρωμίας του δέρματος ή ακόμη και τοπικής δερματικής νέκρωσης ή βλάβης του δέρματος από διαφυγή της σκληρυντικής ουσίας εκτός του αγγείου.

            Όλες οι θεραπείες για την εξαφάνιση των ευρυαγγειών είναι συμπτωματικές, δηλαδή εξαφανίζουν τις βλάβες αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επενεμφάνιση ευρυαγγειών με από κάποιο χρονικό διάστημα ή ακόμη και άμεσα μετά τη θεραπεία. Η επανεμφάνιση μετά σκληροθεραπεία ή μετά θεραπεία με λέιζερ γίνεται με δύο μηχανισμούς μπορεί να είναι υποτροπή ή καναλοποίηση (επαναδιάνοιξη του αυλούτου αγγείου). Στην πρώτη περίπτωση λόγω της ύπαρξης του αιτίου ή κάποιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης δημιουργούνται νέες ευρυαγγείες στην ίδια ή γειτονική περιοχή, ενώ στη δεύτερη θεωρείται ότι τμήμα ή κύτταρα του τοιχώματος του αγγείου δεν συμπιέστηκαν επαρκώς και δε συγκολλήθηκαν με αποτέλεσμα τη σταδιακή διάνοιξη του αυλού του αγγείου.

eyreiaggeies3

            Χειρουργική θεραπεία. Είναι επεμβατική και αφορά περισσότερο τα μεγαλύτερα αγγεία και τους κιρσούς και λιγότερο τις ευρυαγγείες. Με την αφαίρεση των φλεβών πολλές φορές διακόπτεται η παροχή των ευρυαγγειών και έτσι υποστρέφουν έστω και παροδικά.

            Θεραπεία με Λέιζερ ή Παλμικό Φως. Το λέιζερ αποτελεί ένα γρήγορο και αρκετά αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία των ευρυαγγειών ο οποίος εφαρμόζεται με ικανοποιητικά αποτελέσματα για επρισσότερο από 30 χρόνια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή στο τομέα αυτό. Το λέιζερ χρησιμοποιηθεί μία δέρμα φωτός, το μήκος κύματος του οποίου απευθύνεται (στοχεύει) στη χρωστική του αίματος. Η δέσμη του φωτός χτυπά το τοίχωμα του μικρού φλεβικού αγγείου και το καταστρέφει, ενώ επειδή η δέσμη του φωτός είναι κατευθυνόμενη δεν προκαλεί βλάβες στο παρακείμενο δέρμα ή τους υπόλοιπους ιστούς. Τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από μία επιτυχή θεραπεία το κατεστραμμένο αγγείο απορροφάται από τον οργανισμό και εξαφανίζεται. Το συνηθέστερο λέιζερ που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ευρυαγγειών είναι το Nd:YAG Laser. Η δέσμη του φωτός που εκπέμπεται από το λέιζερ διαπερνά το δέρμα χωρίς να το επηρεάζει και προκαλεί συγκόλληση του τοιχώματος του αγγείου. system. Στη κεφαλή υπάρχει ένα σύστημα ψύξης ώστε να μην υπερθερμαίνεται και αισθάνεται δυσφορία ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία πραγματοποιέιται στο γραφείο και διαρκεί περίπου 10-30 λεπτά της ώρας. Την ημέρα της θεραπείας ο ασθενής δεν πρέπει να φοράει κρέμες ή αρώματα. Πριν την θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ένα τοπικό αναισθητικό για 20 λεπτά περίπου ή μπορεί να εφαρμόζεται κρυοθεραπεία για να μην πονά ο ασθενής. Ετσι καά τη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να αισθάνεται μόνο ένα ήπιο τσούξιμο. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο, ενώ εάν αισθάνεται βάρος ή πόνο μπορεί να λάβει ήπια αναλγητικά. Συνήθως ααπιτούνται 2 με 6 συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος αν και αυτό εξαρτάται από την έκτασή του. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 6 εβδομάδες. Παρενέργειες δεν υπάρχουν εκτός από μία ήπια ερυθρότητα στο υπερκείμενο δέρμα η οποία εξαφανίζεται μετά από 2-3 μέρες. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις εργασίες του. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 2-4 εβδομάδες. Αρχικά οι ευρυαγγείες αλλάζουν χρώμα από σμούρο μπλε σε ελαφρύ κόκκινο και τελικά εξαφανίζονται εντελώς. Εκτός από το Nd:YAG λέιζερ χρησιμοποιείται επίσης με εξαιρετική ασφάλεια και αποτελέσματα και το νεότερης γενιάς εξελιγμένο διοδικό λέιζερ στα 980nm. Οι βασικές αρχές θεραπείας, προετοιμασίας, ενδείξεων και αποτελεσμάτων είναι παρόμοιες με τις προαναφερθέντες. Το παλμικό φως που χρησιμοποιείται σε αρκετές εφαρμογές αντίστοιχα με τα λέιζερ είναι καταλληλότερο για βλάβες που εντοπίζονται βαθύτερα στο δέρμα και δεν παρουσιάζει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα. Το λέιζερ σε σχέση με τη σκληροθεραπεία υπερτερεί στο ότι είναι λιγότερο τραυματικό, είναι γρηγορότερο, λιγότερο επώδυνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο. Μειονεκτεί ωστόσο στο ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί σε φλεβίδια που βρίσκονται βαθύτερα και είναι ακριβότερο ανά συνεδρία.

neoV

            Ραδιοσυχνότητες. Η θεραπεία των ευρυαγγειών, των τηλεαγγειεκτασιών και της ροδόχρους ακμής με ραδιοσυχνότητες βασίζεται στην αρχή της θερμοπηξίας. Η θερμότητα παράγεται με δόνηση υψηλής συχνότητας και κατευθύνεται διαμέσω μίας λεπτής ίνας ώστε να καταστρέψει το τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων. Υπό τη δράση αυτής της θερμικής ενέργειας το τοίχωμα του αγγείου καταστρέφεται, ο αυλός του κλείνει και τα κύτταρα του αίματος που περιέχονται στο εσωτερικού του αυλού διασπώνεται. Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία με τη ραδιοσυχνότητα είναι ότι η θερμική ενέργεια διαβιβάζεται ακριβώς στο σημείο που θέλουμε και δεν διαχέεται. Ετσι μετά το πέρας της θεραπείας δεν παρατηρείται ούτε έγκαυμα, ούτε βλάβη στο δέρμα, αλλά ούτε υπάρχει και ο κίνδυνος υπέρχρωσης ή αποχρωματισμού του δέρματος. Αντίθετα με το λέιζερ και τις υπόλοιπες θεραπείες τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά εντός 24-48 ώρών. Η υπάρχουσα εμεπιρία και οι κλινικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι περίπου 90%, και αυξάνεται ακόμη πειρσσότερο σε αγγεία με μικρή διάμετρο. Ενα ακόμη πλεονέκτημα σε σχέση με το λέιζερ είναι ότι η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν απαιτείται ούτε καν αναισθησία και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο δέρματος. Δεν υπάρχουν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες και συνολικά μπορούν να θεραπευτούν έως 40-50 εκατοστά αγγειακού δικτύου. Τις ημέρες μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρούνται μικροί πομφοί στο δέρμα, η μικροουλές οι οποίες εξαφανίζονται οριστικά συνήθως μετά από 4-6 εβδομάδες. Η θεραπεία των ευρυαγγειών με ραδιοσυχνότητα αντενδείκνυται σε περιπτώσεις αλλεργίας στο νικέλιο, σε εγκυμοσύνη, εφόσον ο ασθενής φέρει βηματοδότη ή εφόσον συνυπάρχουν άλλες δερματικές συστηματικές παθήσεις. Οι ραδιοσυχνότητες εφαρμοζόντουσαν αρχικά για αγγεία διαμέτρου μικρότερης από 0.3mm αλλλά με την εξέλιξη των ηλεκτροδίων και της τεχνολογίας πλέον μπορούν να αντιμετωπίζονται τώρα και αγγεία διαμέτρου 0.5 ή κατ’ άλλους 0.7mm. Οσον αφορά μετεγχειρητικά ισχύουν οι ίδιες προφυλάξεις και τα ίδια προληπτικά μέτρα που προαναφέρθηκαν τόσο στις σκληροθεραπεία όσο και στη θεραπεία με λέιζερ.

Angie

Πριν από κάθε θεραπεία για ευρυαγγείες απαιτείται σχολαστική κλινική και απεικονιστική εξέταση, αποκελισμός διαταραχής επούλωσης του τραύματος εξαιτίας συνυπάρχουσας αγγειοπάθειας, έλεγχος της κατάστασης του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου με υπερηχογράφημα/triplex γιατί πολύ πιθανό να χρειαστεί θεραπεία και το εν τω βάθε φλεβικό δίκτυο και όχι μόνο οι ευρυαγγείες. Η θεραπεία των ευρυαγγείων είναι πολυδιάστατο ιατρικό πρόβλημα και όχι μόνο μία αισθητική παρέμβαση.

           

            Η πιο σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία των ασθενών μας.

            Παρά το γεγονός ότι ισχύουν όλα όσα προαναφέρθηκαν πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο καλύτερο και πιο σύγχρονο είναι το μηχάνημα και η τεχνολογία τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα και τόσο μικρότεροι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές. Άρα δε φτάνει μόνο η γνώση αλλά χρειάζεται και η απαραίτητη υποδομή. Στο υπερσύγχρονο Ιατρείο Λέιζερ και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών γίνεται μετά από κατάλληλη εκτίμηση του ασθενούς και εξατομίκευση του προβλήματος του ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι ούτε όλες πο θεραπείες φασόν. Μετά από εκτίμηση του προβλήματος αποφασίζεται εάν η θεραπεία θα γίνει με λέιζερ, με το τελευταίας γενιάς διοδικό λέιζερ NEOV 980nm ή με ραδιοσυχνότητα με το τελευταίας γενιάς μηχάνημα Angie της Dectro Int. το οποίο διαθέτει και ειδικό σύστημα το οποίο μετά το πέρας της θεραπείας καταπραϋνει το δέρμα και επιταχύνει την επούλωση. Και τα δύο μηχανήματα παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα και αποτελεί τιμή ότι είμασταν πρωτοπόροι στην εφαρμογή τους στη χώρα μας.