Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Share

Τι είναι και πως δημιουργείται η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη;

 

koiloiokili

 

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη εμφανίζεται στο 10-16% περίπου των ασθενών που θα έχουν υποβληθεί σε κάποια ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από ανοικτή χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και μετά από λαπαροσκόπηση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πλάγιες τομές (μετά χολοκυστεκτομή ή νεφροκτομή), αλλά και σε μέσες τομές (πχ μετά κολεκτομή ή γαστρεκτομή).

Για διάφορους λόγους η μετεγχειρητική ουλή του τραύματος διανοίγεται και ένα τμήμα εσωτερικού οργάνου προβάλλει από το χάσμα. Αυτή είναι η μετεγχειρητική κήλη. Εκείνο που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι οι μετεγχειρητικές κήλες παρουσιάζουν να την τάση να υποτροπιάζουν ακόμη και μετά από χειρουργική διόρθωσή τους.

 

 

Που οφείλεται η Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη;


Οι συνηθέστεροι παράγοντες που ευθύνονται για την δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης είναι οι παρακάτω:

 • Κακή εγχειρητική τεχνική
 • Μετεγχειρητική λοίμωξη της πληγής
 • Κακή σύγκλειση του τραύματος
 • Παχυσαρκία
 • Ηλικία. Η επούλωση του τραύματος συνήθως καθυστερεί και υπολείπεται στους ηλικιωμένους ασθενείς.
 • Γενική αδυναμία. Κίρρωση, καρκίνος και χρόνια μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επούλωση του τραύματος.
 • Έντονος βήχας, δυσκοιλιότητα 

 

Πως γίνεται η διάγνωση της μετεγχειρητικής κήλης;


Η Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη μπορεί να εμφανιστεί άμεσα μετεγχειρητικά ή μετά από χρόνια.
Τα συμπτώματα της κοιλιοκήλης είναι η παρουσία ψηλαφητού μορφώματος, ιδιαίτερα όταν αυξάνεται  η ενδοκοιλιακή πίεση (βήχας, δυσκοιλιότητα). Ο πόνος και πιθανότατα συμπτώματα που σχετίζονται με το όργανο που περιέχεται, όπως για παράδειγμα ειλεός όταν περιέχεται τμήμα του εντέρου.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία των μετεγχειρητικών κηλών;


Η αντιμετώπιση των κοιλιοκήλων είναι χειρουργική. Οι μετεγχειρητικές κήλες πρέπει να θεραπεύονται έγκαιρα καθόσον μπορεί να προκαλέσουν εντερική απόφραξη.Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος. Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι εύκολη, γρήγορη, συνοδεύεται από λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά, μικρότερη νοσηλεία και εξίσου καλά αποτελέσματα. Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία.

 

Τι χρειάζεται για την επέμβαση;

Προεγχειρητικά θα γίνουν εξετάσεις αίματος, ούρων, καρδιάς (ΗΚΓ) και πνευμόνων (ακτινογραφία).

Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί υπνηλία πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο (προνάρκωση).

Δεν πρέπει να φάτε ούτε να πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση.

Εάν συνυπάρχει πρόβλημα χρόνιου βήχα (κάπνισμα, αναπνευστικό πρόβλημα, αντιυπερτασική αγωγή), πρέπει να προηγηθεί προσπάθεια θεραπείας ή περιορισμού του.

Επειδή ακριβώς η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την παρουσία ομφαλοκήλης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για αποτυχία της αποκατάστασης της κοιλιοκήλης και την εμφάνιση υποτροπής, στους παχύσαρκους θα πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή προσπάθεια για να χάσουμε βάρος.

Οι άνδρες που πάσχουν από πρόβλημα στον προστάτη και αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση υπερβολικά για να ουρήσουν χρειάζεται να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό πριν την επιδιόρθωση της κήλης τους. Σε αντίθετη περίπτωση η ίδια τάση των κοιλιακών τοιχωμάτων θα αποδειχθεί επιζήμια μετά την ανάταξη.

 

Είναι δύσκολη η επέμβαση;

Η επέμβαση αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης είναι επέμβαση ρουτίνας και έχει απλουστευθεί αρκετά. Η εγχείρηση συνήθως διαρκεί 1 έως 3 ώρες, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και από την τεχνική που χρησιμοποιούμε για την επιδιόρθωση της κήλης.

Οι περισσότερες χειρουργικές αποκαταστάσεις των μετεγχειρητικών κηλών γίνονται υπό γενική αναισθησία. Σε σπάνιες και επιλεγμένες περιπτώσεις που αφορούν σε κήλες μικρών διαστάσεων ή ασθενείς στους οποίους η γενική αναισθησία αντενδείκνυται, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με τοπική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή που φέρνει τον ασθενή σε λήθαργο (μέθη). Η επιλογή αυτή θα πρέπει να συζητηθεί με τον ασθενή προκαταβολικά.

 

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές;

koiloiokili2Υπάρχει ποικιλία τεχνικών χειρουργικής αποκατάστασης μιας μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, οι οποίες διακρίνονται βασικά σε δύο κατηγορίες

 • Στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης με συμπλησιασμό των τοιχωμάτων με τη βοήθεια ισχυρών ραμμάτων (τεχνικές με τάση), και
 • Στη σύγκλειση του χάσματος της κήλης με την παρεμβολή ισχυρού συνθετικού υλικού (πλέγματος)(τεχνικές χωρίς τάση).

Η τελική επιλογή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα των κοιλιακών τοιχωμάτων, το μέγεθος της κήλης, η προτίμηση του χειρουργού κ.α.

 

 

Μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;

koiloiokili3Η Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη μπορεί να αποκατασταθεί και λαπαροσκοπικά διαμέσου 3-4 μικρών τομών από τις οποίες ο χειρουργός εισάγει εργαλεία (trocars). Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι μια τηλεσκοπική κάμερα που προσφέρει καθαρή και μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων, και οι ειδικά σχεδιασμένες λαβίδες εργασίας. Ο χειρουργός χειρίζεται τα εργαλεία παρακολουθώντας την οθόνη.

  Όπως και στην ανοικτή τεχνική ανατάσσεται ο σάκος της κήλης στην κοιλιά και στη συνέχεια και εδώ τοποθετείται πλέγμα για τη σύγκλειση του χάσματος, το οποίο καθηλώνεται με ειδικά κλιπς. Στην περίπτωση αυτή η επέμβαση γίνεται αντίθετα από την ανοικτή μέθοδο, δηλαδή από μέσα προς τα έξω. Η επέμβαση όμως γίνεται με γενική αναισθησία διότι η κοιλιά πρέπει να φουσκώσει με άεριο για να δημιουργεί ο κατάλληλος χώρος εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει λαπαροσκοπικά και στη συνέχεια να μετατραπεί σε «ανοικτή».

 

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

 • Λιγότερο πόνο για τον ασθενή μετά την χειρουργική επέμβαση.
 • Γρηγορότερη αποκατάστασης.
 • Αμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες .
 • Μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικής λοιμώξεις.
 • Επιτρέπεται ο έλεγχος ολόκληρης της κοιλίας.

Ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς η λαπαροσκόπηση;

koiloiokili4Δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για λαπαροσκοπική αποκατάσταση μετεγχειρητικής κήλης. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι καλύτερα να επιλεγεί η ανοικτή προσέγγιση.

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Συνήθως οι ασθενείς είναι ικανοί να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέσα σε 2 έως 3 ημέρες.

Θα ενημερωθείτε για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε στο σπίτι, τις επισκέψεις στον ιατρό μετά την επέμβαση για παρακολούθηση και την αφαίρεση των ραμμάτων.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών. Οι πιο συχνές είναι η αιμορραγία, η φλεγμονή-διαπύηση του τραύματος, η συλλογή υγρού κάτω από την τομή και το ήπιο οίδημα της περιοχής, η κάκωση κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου, οι επιπλοκές από το αναπνευστικό, η θρόμβωση κα.

Εκείνο το οποίο όμως πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ασθενείς είναι ότι η αποκατάσταση μιας μετεγχειρητικής κήλης ακολουθείται από μεγάλο ποσοστό υποτροπής μετεγχειρητικά, το οποίο ιδιαίτερα σε κήλες με χάσμα μεγαλύτερο από 7εκ μπορεί να φτάσει το 30-54%