Καρκίνος του Στομάχου

Share

Τι είναι ο καρκίνος του στομάχου;

Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί νεοπλασία η οποία  ξεκινά από το επιθήλιο του στομάχου.  Είναι συχνότερος στους  ηλικιωμένους άνδρες.

Πως εμφανίζεται συνήθως;

kark stomaxou

 

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου εξαρτώνται από την εντόπιση και το μέγεθος του όγκου.  Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιγαστραλγία : φούσκωμα μετά από γεύματα ακόμη και μικρά, η απώλεια της όρεξης, η ναυτία ή ο εμετός,  η απώλεια βάρους , η αναιμία, η αδυναμία και η κόπωση.  Εφόσον  ο καρκίνος έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα, πιθανόν να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που προέρχονται από τα προσβεβλημένα όργανα.

 

 

 

 

 

Πως τίθεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση απαιτείται η διενέργεια εξετάσεων. Αυτές είναι οι παρακάτω.

Ακτινογραφία στομάχου: Λαμβάνετε βάριο (το οποίο μοιάζει και ρέει σαν το παχύρρευστο και πλούσιο σε βούτυρο γάλα).  Λαμβάνονται ακτινογραφίες  καθώς  το βάριο διέρχεται από τον οισοφάγο, το στόμαχο, και το δωδεκαδάκτυλο.  Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η θέση και το μέγεθος του όγκου.

kark stomaxou2Γαστροσκόπηση: Αυτή πραγματοποιείται με ένα οπτικό όργανο το οποίο έχει ένα φως  στο άκρο του, είναι λείο και εύκαμπτο και έχει μέγεθος σαν το μικρό σας δάκτυλο περίπου.  Το στόμα και ο λαιμός σα αναισθητοποιούνται με ένα σπρέι αναισθητικού, ώστε να μην υπάρχει δυσφορία και τάση για έμετο.  Το όργανο εισάγεται με ήπιες κινήσεις, περνά τον οισοφάγο, διέρχεται από το στόμαχο και φτάνει λίγο μετά από στο στόμαχο.  Όλες  αυτές οι περιοχές  εξετάζονται προσεκτικά και εφόσον διαπιστωθεί κάποια ύποπτη περιοχή λαμβάνεται ένα μικρό κομμάτι (βιοψία), το οποίο αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Αξονική τομογραφία (CT scan): Ένα μηχάνημα που έχει σχήμα σαν τεράστιο «ντόνατ» χρησιμοποιείται για τη λήψη ειδικών ακτινογραφιών.  Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα τραπέζι μέσα στην τρύπα του «ντόνατ».  Λαμβάνονται ακτινογραφίες της περιοχάς της κοιλιάς σε λεπτές τομές (φέτες).  Με τον τρόπο αυτόν φαίνονται οι λεπτομέρειες  των οργάνων και των ιστών της κοιλιάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση του στομάχου, του ήπατος και των γειτονικών  ιστών.

Με τις εξετάσεις αυτές τίθεται η διάγνωση αλλά επιτυγχάνεται και η σταδιοποόιηση της νόσου, δηλαδή η τοπική έκταση, το μέγεθος του όγκου, η διήθηση λεμφαδένων και η παρουσία ή όχι μεταστάσεων σε άλλα όργανα.

 

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

Η θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του τμήματος του στομάχου που έχει προσβληθεί από τον καρκίνο, και των λεμφαδένων που παροχετεύουν την περιοχή.  Εφόσον η νόσος είναι εκτεταμένη ή βρίσκεται κοντά στον οισοφάγο μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια ολικής γαστρεκτομής, δηλαδή ολικής αφαίρεσης του στομάχου.

Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Η τομή που προτιμάται είναι η μέση κάθετη στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς.

Πρόσφατα ορισμένα κέντρα προσωρούν σε λαπαροσκοπική γαστρεκτομή. Οι μελέτες παρουσιάζουν περίπου τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της ανοικτής, ενώ η επέμβαση είναι καλύτερα ανεκτή γιατί παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης.

Σε καρκίνους στομάχου πολύ πρωϊμους έχει ένδειξη και η γαστροσκοπική υποβλενογόννια εκτομή του όγκου αλλά αυτό αφορά στην Ελλάδα μικρό αριθμό ασθενών.

Η χειρουργική επέμβαση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστά διότι τα αδενοκαρκινώματα του στομάχουν δεν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίνονται ελάχιστα στην μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.

kark stomaxou3Τι θα χρειαστεί πριν την επέμβαση;

Προεγχειρητικά θα γίνουν εξετάσεις αίματος, ούρων, καρδιάς (ΗΚΓ) και πνευμόνων (ακτινογραφία).

Μπάνιο μπορείτε να κάνετε κατά τις συνήθειες σας το πρωί πριν την επέμβαση.

Δεν πρέπει να φάτε ούτε να πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση.

Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί υπνηλία πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο (προνάρκωση).

Θα χρειαστεί πιθανό να μεριμνήσετε ώστε να υπάρχει αίμα διαθέσιμο στην αιμοδοσία.

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Θα υπάρχει στη μύτη σας ένας ελαστικός σωλήνας ο οποίος θα αφαιρεθεί μόλις το παχύ έντερο αρχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Το ιδιο κιολας  βραδυ θα σας βοηθησουν να ανακαθισετε στο κρεβατι και την επομενη να σηκωθειτε.

Ο πόνος αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

Θα σας χορηγηθεί ένα μηχανικό σπιρόμετρο.  Θα πρέπει να αναπνέετε σε αυτό όπως  θα σας εξηγηθεί.  Με τον τρόπο αυτό βοηθάτε στην έκπτυξη των πνευμόνων σας και μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονίας .

Όταν ο σωλήνας που έχετε στη μύτη σας αφαιρεθεί, θα ξεκινήστε να λαμβάνετε μια υδαρή δίαιτα, η οποία βαθμιαία θα εμπλουτίζεται ανάλογα με την ανοχή του οργανισμού σας .

Όπως σε καθε επέμβαση οι επιπλοκές είναι πάντα πιθανές. Σε αυτήν την περιπτωση, οι συνηθέστερες ειναι η διαφυγή από την επανασύνδεση του στομάχου, η η πνευμονική εμβολή, η θρόμβωση, τα καρδιακά προβλήματα και πιθανότατα  και κάποιες άλλες.

Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίιτι σας σε 5-7 ημέρες

Θα ενημερωθείτε για όλα τα θέματα τα οποίια αφορούν την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λάβετε καθώς επίσης και για τις επισκέψεις στον ιατρό μετά απο την επέμβαση και για την αφαίρεση των ραμμάτων.

Τι θα χρειαστεί να προσέχω μετά την επέμβαση;

  • Μπορείτε να περπατάτε όσο θέλετε και να ανεβαίνετε σκάλες, αλλά μην το παρακάνετε.
  • Ακολουθείστε τη δίαιτα που σας πρότειναν οι θεράποντες ιατροί.
  • Μπορείτε να κάνετε ντους όσο συχνά θέλετε. Οι γάζες δεν αποτελούν πρόβλημα, διότι αφού τελειώσετε το ντους μπορείτε να τις αλλάξετε με καθαρές και στεγνές.
  • Μην οδηγείτε αυτοκίνητο και μην επιστρέψετε στην εργασία σας μέχρις ότου το συζητήσετε με τον ιατρό σας και σας επιτρέψει.