Υδροκήλη

Share

Πως παρουσιάζεται η υδροκήλη;

Παρατηρείται διόγκωση του ενός ημιμορίου του οσχέου (σαν «μπαλόνι γεμάτο νερό»), η οποία είναι μαλακή, ευπίεστη και ανώδυνη.

 

Πως τίθεται η διάγνωση της υδροκήλης;

Συνήθως, η διάγνωση για την Υδροκήλη τίθεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και με τη διενέργεια φυσικής εξέτασης.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την εξέταση των όρχεων και άλλων ιστών μέσα στο όσχεο με υπερηχογράφημα, μέθοδος πλήρως ανώδυνη και ακίνδυνη.

Πέραν από την επιβεβαίωση της συλλογής υγρού, μας προσφέρει και χρήσιμες πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη καρκινικής διόγκωσης στους όρχεις που μπορεί να αποτελεί και την αιτία παραγωγής του υγρού.

 

Ποια είναι η θεραπεία της υδροκήλης;

Η θεραπεία είναι χειρουργική και στοχεύει στην παροχέτευση του υγρού και στην πρόληψη παραγωγής του εκ νέου. Στην εγχείρηση αυτή η υδροκήλη διανοίγεται και αναρροφάται το υγρό που περιέχεται. Ο σάκος της υδροκήλης εκστρέφεται,  και συγκλείεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί υγρό.

Το υγρό δεν πρέπει να αφαιρείται με απλή παρακέντηση (βελόνα) γιατί η συλλογή θα ξαναδημιουργηθεί σε σύντομο διάστημα, αλλά και διότι υπάρχει η πιθανότητα επιμόλυνσης, με σημαντικές επιπλοκές.

 

Τι χρειάζεται για την επέμβαση;

Προεγχειρητικά θα γίνουν εξετάσεις αίματος, ούρων, καρδιάς (ΗΚΓ) και πνευμόνων (ακτινογραφία).

Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή η οποία προκαλεί υπνηλία πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο (προνάρκωση).

Δεν πρέπει να φάτε ούτε να πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την επέμβαση.

 

Είναι δύσκολη η επέμβαση;

Η επέμβαση  για την Υδροκήλη είναι απλή. Μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία ή μέθη ή περιοχική αναισθησία.

Η εγχείρηση συνήθως διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Η τομή γίνεται στο όσχεο. Αποκαλύπεται ο όρχις, διανοίγονται οι χιτώνες που τον περιβάλλουν και εκστρέφονται ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί. Μπορεί να χρειαστεί με ένα ράμμα να σταθεροποιηθεί στο εσωετρικό του οσχέου ο όριχς ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος συστροφής και περίσφιξης. Στη συνέχεια το τραύμα συρράπτεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το αισθητικό αποτέλεσμα.

ydrokyli3

 

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Το όσχεο θα καλύπτεται από επίδεσμο, που ίσως δίνει την εντύπωση ότι δεν το μέγεθός του δεν μειώθηκε, αλλά αυτό δεν ισχύει και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Το ίδιο κιόλας απόγευμα θα σηκωθείτε και θα περπατήσετε και μπορείτε να εξέλθετε του νοσοκομείου. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία μιας ημέρας.

Ο πόνος ελέγχεται με κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα.

 

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως σε όλες τις εγχειρήσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών. Παρόλο που δεν είναι συχνές σε αυτού του είδους την επέμβαση, μπορεί να παρατηρηθούν αιμορραγία (μικρής έκτασης)και φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος.

Θα ενημερωθείτε για τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε στο σπίτι, τις επισκέψεις στον ιατρό μετά την επέμβαση για παρακολούθηση και την αφαίρεση των ραμμάτων.

 

Τι θα χρειαστεί να προσέχω μετά την επέμβαση;

  • Η επιστροφή στην εργασία σας και τις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι άμεση.
  • Μπορείτε να περπατάτε όσο θέλετε και να ανεβαίνετε σκάλες, αλλά μην το παρακάνετε.
  • Λαμβάνουμε τα φάρμακα όπως μας έχουν συνταγογραφηθεί.
  • Μπορείτε να κάνετε ντους όσο συχνά θέλετε. Οι γάζες δεν αποτελούν πρόβλημα, διότι αφού τελειώσετε το ντους μπορείτε να τις αλλάξετε με καθαρές και στεγνές.
  • Μπορεί να υπάρχουν λεπτές ταινίες (αντί ραμμάτων) κατά μήκος της τομής. Δεν υπάρχει πρόβλημα να βραχούν. Θα αφαιρεθούν στο γραφείο του ιατρού.
  • Ντύνεστε ελεύθερα. Είναι καλύτερα να φοράτε εσώρουχα τύπου jockey, παρά boxer, γιατί συγκρατούν καλύτερα τους όρχεις. Αυτό θα βοηθήσει στην ελάττωση του οιδήματος και επιπλέον μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. 
  • Μπορείτε να οδηγείτε ελεύθερα αυτοκίνητο, αλλά ο οδήγηση δικύκλου θα πρέπει να αποφεύγεται τις πρώτες ημέρες.
  • Το οίδημα του δέρματος του οσχέου ελαττώνεται και εξαφανίζεται προοδευτικά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.