Περιεδρικό Απόστημα (ορθοπρωκτικό)

Share

periedriko1Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το Περιεδρικό Απόστημα αποτελεί μία λοίμωξη με ανάπτυξη και συλλογή πύου η οποία εντοπίζεται στην περιοχή του πρωκτού ή του κατώτερου τμήματος του ορθού.

Πως δημιουργείται;

Η δημιουργία ενός ορθοπρωκτικού αποστήματος ξεκινά συνήθως όταν μικρόβια εισέρχονται διάμεσου κάποιας λύσης της συνέχειας του δέρματος του πρωκτού ή του βλεννογόνου του πρωκτού ή του ορθού. Η ανάπτυξη των μικροβίων σε κάποια κοιλότητα του σώματος οδηγεί στη δημιουργία του αποστήματος, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά (που είναι και πιο σύνηθες) ή σε κάποια απόσταση από τον πρωκτό. Επίσης, το απόστημα μπορεί να παραμείνει σε κάποια εσωτερική κοιλότητα του οργανισμού, προκαλώντας τοπικές βλάβες, ή μπορεί να φέρεται προς την επιφάνεια του σώματος και σε κάποιες περιπτώσεις να ραγεί. Όταν το απόστημα ραγεί (ή διανοιχτεί) το περιεχόμενο πύο παροχετεύεται  και η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις το απόστημα μπορεί να επηρεάσει τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού, οι οποίοι ανοίγουν και κλείνουν τον πρωκτό κατά τη διάρκεια μία κένωσης.

Πως εκδηλώνεται το περιεδρικό απόστημα;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του αποστήματος. Εάν δηλαδή το Περιεδρικό Απόστημα εντοπίζεται στους εν τω βάθει ιστούς ( δηλαδή βαθιά το εσωτερικό) ή προς τα έξω, αμέσως μετά από τον πρωκτό. Τα συνηθέστερα σημεία και συμπτώματα είναι:

 • Ερυθρότητα
 • οίδημα και πόνος στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.
 • Βαθύς, σφυγμώδης πόνος, σε περίπτωση αποστήματος το οποίο εντοπίζεται βαθιά, εσωτερικά και δεν παροχετεύεται. Στις περιπτώσεις αυτές η εντόπιση της ευαισθησίας σε συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη.
 • Πόνος κατά τις κενώσεις.
 • Πυρετός με ή χωρίς ρίγος.

Πως τίθεται η διάγνωση του αποστήματος;

Συνήθως, η διάγνωση μπορεί να τεθεί με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, τη διενέργεια μίας ολοκληρωμένης κλινικής εξέτασης, και φυσικά με τη συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

periedriko2

Πρωκτοσκόπηση: Διενεργείται με ένα κοντό, κοίλο όργανο το οποίο ονομάζεται πρωκτοσκόπιο, και έχει πάχος και μήκος περίπου όσο και το δάκτυλο σας. Το πρωκτοσκόπιο λιπαίνεται και εισάγεται με ήπιες κινήσεις στον πρωκτικό σωλήνα ο οποίος και εξετάζεται λεπτομερώς, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή η απουσία αποστήματος..

Σιγμοειδοσκόπηση: Αυτή πραγματοποιείται με ένα εύκαμπτο όργανο, ευλύγιστο, λείο και τόσο λεπτό, αφού το πάχος τους είναι όσο και αυτό του μικρού σας δακτύλου. Διαθέτει φακούς και ένα φως στην άκρη του. Το εύκαμπτο σιγμοειδοσκόπιο εισάγεται στον πρωκτό με ήπιες κινήσεις και εξετάζεται προσεκτικά ολόκληρο το κατώτερο ορθό.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί διερεύνηση της περιοχής με διορθικό υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία πυέλου.

Ποια είναι η θεραπεία του αποστήματος;

Η θεραπεία ενός ορθοπρωκτικού αποστήματος είναι η διάνοιξη του και η παροχέτευση του πύου. Αυτό όχι μόνο σας ανακουφίζει, αλλά βοηθά στην αποτροπή μόνιμης βλάβης στον ιστό, από το πύο που υπάρχει εκεί.

Άλλος ένας στόχος της επέμβασης είναι ο καθορισμός της αιτίας του αποστήματος και η αντιμετώπιση της παράλληλα με το απόστημα ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της αιτίας σε δεύτερο χρόνο, αφού παροχετευτεί πρώτα το απόστημα και υποχωρήσει η φλεγμονή.

periedriko3

Κάποιες φορές το απόστημα μπορεί να επηρεάζει τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού, οπότε η επέμβαση δε μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί κάκωση στους σφιγκτήρες. Εάν οι σφιγκτήρες υποστούν κάποια βλάβη, δε θα μπορείτε να κλείνετε σφιχτά τον πρωκτό σας μετά από την επέμβαση. Στις περιπτώσεις αυτές προκειμένου να αποφευχθεί η κάκωση των σφιγκτήρων η επέμβαση γίνεται τμηματικά σε  δύο στάδια, και συχνά η δεύτερη επέμβαση ακολουθεί αρκετές εβδομάδες μετά από την πρώτη και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Μετά την εξέταση σας από τον ιατρό και αφού συνεκτιμήθηκαν όλοι οι παράγοντες το συμπέρασμα είναι  ότι χρειάζεται να υποβληθείτε άμεσες σε χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση του αποστήματος.

Τι χρειάζεται για την επέμβαση;

Θα υποβληθείτε σε εξέταση του αίματος, των ούρων σας, της καρδιάς σας (ΗΚΓ) και των πνευμόνων σας (ακτινογραφία θώρακος)

Πριν τη μεταφορά σας στο χειρουργείο μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα τα οποία προκαλούν υπνηλία (προνάρκωση).

Είναι δύσκολη η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμάται η ο συνδυασμός με νευροληπτοαναλγησία ή η χορήγηση γενικής αναισθησίας, ώστε ο ασθενής να μην πονά και να διερευνηθεί καλύτερα η περιοχή. Η επέμβαση συνίσταται στην διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, στη σχολαστική πλύση της κοιλότητας και στην τοποθέτηση παροχέτευσης ώστε να εξέλθουν τις επόμενες ώρες τυχόν υπολείμματα πύου. Συνήθως το τραύμα αφήνεται ανοικτό για επούλωση κατά δεύτερο σκοπό.

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με τις απαιτήσεις και το πρόβλημα του ασθενούς.

Τι θα χρειαστεί μετά την επέμβαση;

Εάν η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε ήταν πιο πολύπλοκη, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε για μία ή δύο ημέρες.

Το ίδιο κιόλας βράδυ θα σας βοηθήσουν να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Πολύ πιθανό να υπάρχει μία μαλακή ελαστική παροχέτευση στην περιοχή

Θα ενημερωθείτε για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λάβετε, καθώς επίσης και τις επισκέψεις στον ιατρό μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος των επιπλοκών. Οι συνηθέστερες επιπλοκές στην επέμβαση αυτή είναι η παραμονή της λοίμωξης, η βλάβη των σφιγκτήρων και πιθανώς κάποιες άλλες.

Τι θα χρειαστεί να προσέχω μετά την επέμβαση;

 • Μπορείτε να περπατάτε όσο θέλετε, ακόμα και να ανεβαίνετε σκάλες, αλλά με μέτρο.
 • Θα σας δοθεί μία δίαιτα την οποία πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας.
 • Θα σας δοθούν οδηγίες ώστε να κάνετε καθιστικά λουτρά για 10 με 15 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Αυτά περιλαμβάνουν το κάθισμα σε μία μπανιέρα η οποία έχει αρκετό θερμό (όχι  καυτό) νερό ώστε να καλύψει την περιοχή του πρωκτού. Τα καθιστικά λουτρά βοηθούν την επιτάχυνση της επούλωσης, διατηρούν καθαρότερη την περιοχή και σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετα.
 • Μπορείτε να κάνετε ντους όπως πριν.
 • Αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Για το λόγο αυτό:
 • Περιλάβετε αρκετές φυτικές ίνες και υγρά στην δίαιτα σας.
 • Μπορεί να χρειαστείτε ένα ήπιο υπακτικό (παράδειγμα: γάλα μαγνησίας)
 • Μπορείτε να έχετε φυσιολογική σεξουαλική ζωή.
 • Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας όταν αισθανθείτε ικανοί, αλλά καλύτερα αυτό να το συζητήσετε με τον ιατρό σας σε κάποια από τις επισκέψεις στα πλαίσια του μετεγχειρητικού ελέγχου.