Σεξ μετά από χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης

Share

Σεξ μετά από χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης αποτελεί εξαιρετικά συχνό και διαδεδομένο χειρουργείο το οποίο έχει ως στόχο την αποκατάσταση μιας χαλάρωσης ή ρήξης στο κοιλιακό τοίχωμα με στόχο να εμποδίσει τα διάφορα ενδοκοιλιακά όργανα ή άλλους ιστούς να προβάλλουν από αυτό το χάσμα. Η ανάρρωση μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για τους ασθενείς. Στο στάδιο της ανάρρωσης και ιδιαίτερα άμεσα μετά την επέμβαση πολλοί ασθενείς συχνά αναρωτιούνται για το χρόνο και τον τρόπο επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε κάποιες βασικές και γενικές οδηγίες για τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη μετεγχειρητική περίοδο μετά τη χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

                Η χειρουργική αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ραμμάτων, πλέγματος ή και των δύο για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την πρόληψη της υποτροπής της κήλης. (https://www.filippou-surgery.gr/arthra-kai-synenteykseis/videos/video/kiles-koiliakoy-toixomatos-aitia-diagnosi-kai-therapeia/) Προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η επούλωση του τραύματος απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει αρκετούς μήνες. Η αρχική φάση της ανάρρωσης, που είναι συνήθως οι πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης. (https://www.filippou-surgery.gr/arthra-kai-synenteykseis/videos/video/apokatastasi-vouvonokilis-me-plegma-kai-topiki-anaisthisia-oristiki-lysi-me-xamilo-kostos/)

                Τα βασικά ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα. Η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να θυμάστε είναι η υπομονή. Η πλήρης επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα πολύ σύντομα μετά από χειρουργική επέμβαση κήλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να επηρεάσει τη διαδικασία επούλωσης. Είναι απαραίτητο να περιμένετε μέχρις ώτου σας το επιτρέψει ο χειρουργός σας, συνήθως μετά την αρχική φάση επούλωσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η διαδικασία επούλωσης κάθε ατόμου ποικίλλει. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να αναρρώσουν πιο γρήγορα από άλλους, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας για να καθορίσετε πότε είναι ασφαλές να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα. Κατά την επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα, συνιστάται αυτή να γίνει προσεκτικά και με ήπιο τρόπο αποφεύγοντας έντονες και απότομες κινήσεις. Αποφύγετε έντονες ή επίπονες δραστηριότητες, καθώς αυτές μπορεί να επιβαρύνουν το χειρουργικό τραύμα. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε πιο παθητικές ή χαμηλής έντασης στάσεις που ελαχιστοποιούν το κοιλιακό στρες. Εάν αισθανθείτε πόνο, ενόχληση ή κάτι περιέργο και ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα, σταματήστε αμέσως και συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν έχετε θεραπευτεί πλήρως. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι βασική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συζητήστε τις ανησυχίες σας και βεβαιωθείτε ότι ο/η σύντροφός σας γνωρίζει τους περιορισμούς και την ανάγκη για μια πιο αργή και προσεκτική προσέγγιση. (https://www.filippou-surgery.gr/arthra-kai-synenteykseis/176-seks-kai-xeirourgeio/)

                Η χειρουργική επέμβαση και η επακόλουθη περίοδος αποκατάστασης μπορεί να προσφέρουν συναισθηματική και ψυχολογική πρόκληση. Μην υποτιμάτε τη σημασία της ψυχικής και συναισθηματικής σας ευεξίας. Διατηρήστε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τον σύντροφό σας και εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε υποστήριξη εάν χρειαστεί.

                Η επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης αποτελεί σημαντική ανησυχία για πολλούς ασθενείς. Το κλειδί για μια επιτυχημένη και άνετη μετεγχειρητική σεξουαλική εμπειρία είναι η υπομονή, η επικοινωνία και η κατανόηση. Ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του χειρουργού σας και αποφύγετε τη βιασύνη της διαδικασίας. Να θυμάστε ότι η υγεία και η ανάρρωσή σας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες και όταν θεραπευθείτε πλήρως, μπορείτε να προσβλέπετε σε μια ικανοποιητική και χωρίς πόνο επιστροφή στις κανονικές σας δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιούς και ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.

 

Δημήτριος Φιλίππου

Γενικός χειρουργός, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

 

Θες να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα μου;
Κάνε εγγραφή εδώ