Σεξ και Χειρουργείο

Share

sex xeir reserve largeReserve.gr, 02/02/2015 · Σεξ και Χειρουργείο στο Υγεία Αισθητική

Το ζήτημα της ερωτικής επαφής μετά από μια χειρουργική επέμβαση αποτελεί θέμα ταμπού το οποίο πολλοί ασθενείς διστάζουν να συζητήσουν. Η απάντηση είναι η εξής:

Το είδος της επέμβασης στην οποία έχει υποβληθεί καθορίζει και το χρόνο επιστροφής σε κάθε είδους σεξουαλικής δραστηριότητας. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν σεξ και την ιδία ημέρα μετά την επέμβαση ενώ για άλλους μια αναμονή μιας εβδομάδος ή μηνών μπορεί να είναι σκόπιμη για να αποφευχθεί η πρόκληση έντονου πόνου ή τυχόν επιπλοκών που θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Γενικές οδηγίες για σεξ μετά από χειρουργική επέμβαση


Μετά από σχετικά απλές χειρουργικές επεμβάσεις οι ασθενείς συνήθως επανέρχονται στη φυσιολογική σεξουαλική τους ζωή όταν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία του και την πλήρη σωματική τους δραστηριότητα. Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα που καθορίζει την επιστροφή στη σεξουαλική ζωή.


Για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως απαιτείται αποχή για τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ίσως και περισσότερο.Οι περιορισμοί σχετικά με το σεξ πραγματικά εξαρτώνται από την έκταση της επέμβασης και τα μέρη του σώματος που εμπλέκονται.

 

Μια πρόταση είναι να αφήσετε τον πόνο να είναι οδηγός σας. Μπορεί να νιώθετε πως έχετε αναρρώσει από την επέμβαση αλλά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για σεξουαλική επαφή να διαπιστώσετε πως ο πόνος είναι παρόν. Ο πόνος σας ενημερώνει ότι το σώμα σας ότι δεν είναι έτοιμο, ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ανάρρωση. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις  ο πόνος μπορεί να αποφευχθεί με μερικές τροποποιήσεις.

Παραδείγματος χάριν σε μία ασθενή που έχει υποβληθεί σε επέμβαση στο μαστό η στάση του σώματος που θα αύξανε την ασκούμενη πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή θα προκαλούσε πόνο η δυσφορία πρέπει να αποφεύγεται και να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές θέσεις  που δεν προκαλούν υπέρμετρη κίνηση, πίεση και πόνο. Σε χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα ή αφορούν παρακείμενες περιοχές, όπως η βουβωνοκήλη, η υστερεκτομή, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, ή οποιαδήποτε επέμβαση στο πέος ή τον κόλπο απαιτείται περισσότερος χρόνος, καθόσον η επούλωση του τραύματος είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας..

Σε κάθε περίπτωση μία είναι η σωστή λύση. Να συμβουλευτείτε το χειρουργό σας και να τον ρωτήσετε ποτέ είναι ασφαλής η επιστροφή στη φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.


Δημήτριος Φιλίππου – Γενικός Χειρουργός