Θεραπεία Κήλης με Τοπική Αναισθησία – Σύγχρονη τεχνική Με Χαμηλό Κόστος

Share

Στους άνδρες η κήλη συνήθως δημιουργείται μετά από άρση βάρους, επίμονο βήχα, έντονη δυσκοιλιότητα ή βαριά χειρωνακτική εργασία, ενώ στις γυναίκες είναι συχνές μετά από εγκυμοσύνη. Στην αρχή εμφανίζεται σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην το οποίο σταδιακά μεγεθύνεται. Στους ενήλικες είναι δυνατό με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί κάποιο χάσμα στην περίμετρο του δακτυλίου συνήθως αμέσως πάνω ή κάτω από τον ομφαλό.
Παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία κήλης είναι η συγγενής προδιάθεση, οι διαταραχές στη σύνθεση του κολλαγόνου, και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στην παχυσαρκία, το χρόνιο και έντονο βήχα, τη δυσκοιλιότητα, την υπερτροφία του προστάτη, τις πολλές και δύσκολες εγκυμοσύνες, τον ασκίτη.

Το περιεχόμενο της κήλης που προσπίπτει προς τα έξω είναι συνήθως ανώδυνο μπορεί να συμβεί με τον βήχα, το σφίξιμο την άρση βάρους ή άλλες καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση να αυξάνει σημαντικά σε μέγεθος.
Όταν η επιστροφή δεν είναι δυνατή τότε το έντερο μπορεί να επηρεαστεί και να νεκρωθεί ή να δημιουργηθεί φλεγμονή. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση. Πολλές φορές ασθενείς με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας ή ασθενείς ηλικιωμένοι και υπερήλικες χρειάζεται να χειρουργηθούν σε προγραμματισμένη ή επείγουσα βάση για μία κήλη (βουβωνοκήλη ή ομφαλοκήλη). Το πρόβλημα σε αυτή την ομάδα ασθενών είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκτός από την κήλη υπάρχουν πολλά και σημαντικά άλλα προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, τα αγγεία, το αναπνευστικό, το σακχαρώδη διαβήτη κ.α. ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς λαμβάνουν και φάρμακα τα οποία μπορεί να αλληλεπιδρούν με τη γενική αναισθησία ή να την επιπλέκουν και να επιβαρύνουν τον ασθενή.

Θεραπεία Κήλης με Τοπική Αναισθησία

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται χειρουργική διόρθωση της κήλης σε ηλικιωμένους ή υπερήλικες ασθενείς ή σε ασθενείς με πολλαπλά προβλήματα υγείας πιστεύουμε ότι καλύτερη μέθοδος είναι η τοποθέτηση πλέγματος με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση διενεργείται χωρίς αναισθησία μέσω μιας πολύ μικρής τομής, ο ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει στο σπίτι του, δεν απαιτείται νοσηλεία και το βασικότερο μειώνει το κόστος της επέμβασης.
Η  θεραπεία κήλης με τοποθέτηση πλέγματος με τοπική αναισθησία είναι η καλύτερη μέθοδος, επειδή είναι εύκολη, ασφαλής, φτηνή, ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του, έχει καλά αποτελέσματα, ενώ αποφεύγεται και η διαδικασία της γενικής αναισθησίας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό ιδιαίτερα σε ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένους ασθενείς.
Μεγάλη σημασία στη μέθοδο αυτή η οποία προτιμάται από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, έχει η καλή γνώση της ανατομίας και η σωστή διενέργεια τοπικής αναισθησίας.

Στην τεχνική αυτή είναι ότι δεν απαιτείται γενική αναισθησία, και ως εκ τούτου ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν από την Κλινική, λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Το σημαντικό με όλα αυτά που προαναφέρθηκαν είναι ότι επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του κόστους της επέμβασης, ενώ τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.