Άσκηση μετά από χειρουργική αποκατάσταση κήλης

Share

Άσκηση μετά από χειρουργική αποκατάσταση κήλης

Η εμφάνιση μιας κήλης μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί περιορισμό της δραστηριότητας του ασθενούς, καθώς περιλαμβάνει ένα όργανο ή λιπώδη ιστό που εξέρχεται από την κοιλία μέσα από ένα ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής στην αποκατάσταση της κήλης συμβάλλοντας τόσο στην αποκατάσταση της ευεξίας, όσο και της λειτουργικότητας των ασθενών. Ωστόσο, ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση δεν τελειώνει με την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Η συχνή εκγύμναση με κατάλληλες ασκήσεις μετά την επέμβαση είνια ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της δύναμης των τοιχωμάτων, της κινητικότητας και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελλοντικών κηλών ή υποτροπών. Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στη σημασία της άσκησης μετά από χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης.

Τα κυριότερα οφέλη από την άσκηση μετά από χειρουργική αποκατάσταση κήλης είναι τα ακόλουθα:

Ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών. Μετά από χειρουργική επέμβαση κήλης, οι κοιλιακοί μύες μπορεί να είναι εξασθενημένοι ως αποτέλεσμα τόσο αποχής από την άσκηση, όσο και εξαιτίας της ίδιας της επέμβασης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η συστηματική προπόνηση και ενδυνάμωση με συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών, προσφέροντας αυξημένη προστασία από πιθανή υποτροπή ή εμφάνιση νέας κήλης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, όπως η άρση των κάτω άκρων, η άσκηση σανίδας και τα ήπια βαθιά καθίσματα, συχνά είναι αρκετά αποτελεσματικές για την μυϊκή ενδυνάμωση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Διαχείριση του πόνου. Είναι σύνηθες να υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος ή δυσφορία, αλλά η ενσωμάτωση της ελεγχόμενης άσκησης στην καθημερινή δραστηριότητα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σποτελεσματικά στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων. Εκτελώντας ήπιες ασκήσεις και διατάσεις, μπορείτε να αυξήσετε τη ροή του αίματος και να ενεργοποιήσετε την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι οι φυσικές χημικές ουσίες που ανακουφίζουν από τον σωματικό πόνο. Αυτό θα μειώσει την ακαμψία και θα μειώσει τυχόν ενοχλήσεις, βελτιώνοντας σημαντικά τη διαδικασία ανάρρωσής σας.

Βελτίωση της στάσης του σώματος. Οι κήλες συχνά οδηγούν σε κακή στάση του σώματος, καθώς τα άτομα για να προστατεύσουν την πάσχουσα περιοχή σκύβουν ή γέρνουν προς τα εμπρός. Οι μετεγχειρητικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, μειώνοντας την καταπόνηση των κοιλιακών μυών και της σπονδυλικής στήλης.

Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα βοηθά το πεπτικό σύστημα, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας μετά από χειρουργική επέμβαση κήλης. Η σωστή ενυδάτωση και η ήπια άσκηση, μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο τακτική και υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αποτελεσματική Διαχείριση Βάρους. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε το σωστό σωματικό βάρος προκειμένου να μειώσετε την πιθανότητα για επανεμφάνιση κήλης. Μέσω της άσκησης και μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα σωστό βάρος, ελαχιστοποιώντας έτσι την καταπόνηση των κοιλιακών μυών.

Πρόληψη μελλοντικής υποτροπής. Η συνεχής άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης στο μέλλον. Ενισχύοντας τους κοιλιακούς μύες και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής της χειρουργηθείσας ή της εμφάνισης νέας κήλης.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη μετεγχειρητική αποκατάσταση της κήλης. Ο χειρουργός σας θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές ανάλογα με την ατομική σας κατάσταση και τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης κήλης που είχατε. Σε συνεργασία με φυσιοθεραπευτές ή εξειδικευμένους γυμναστές μπορούν να προτείνουν συγκεκριμένες ασκήσεις και να παρέχουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων δραστηριότητάς σας με στόχο την μυϊκή σας ενδυνάμωση.

Οδηγίες για άσκηση μετά από χειρουργική αποκατάσταση κήλης

  1. Ξεκινήστε σταδιακά με ήπιες ασκήσεις, όπως περπάτημα και ελαφριές διατάσεις. Καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε πιο άνετα, αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής σας.
  2. Πρέπει να εστιάσετε στην μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ασκήσεων όπως οι κάμψεις, οι σανίδες, οι πλάγιες κάμψεις, τα ψαλίδια και οι ανυψώσεις των κάτω άκρων, ασκήσεις οι οποίες βοηθούν στην μυϊκή ενδυνάμωση των των κοιλιακών μυών.
  3. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την αντίδραση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Εάν αισθανθείτε πόνο, δυσφορία ή κάτι άλλο ασυνήθιστο ή περιέργο, σταματήστε την άσκηση και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  4. Θυμηθείτε να παραμένετε σωστά ενυδατωμένοι καθώς είναι σημαντικό για τη γενική υγεία, την πέψη και τη μυϊκή λειτουργία.
  5. Για να έχετε ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατήρησης και βελτίωσης της φυσικής σας κατάστασης, υοπθετείστε και ασκήσεις για το καρδιαγγεικό παράλληλα με τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ευλυγισίας (αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις). Αυτό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα σωστό και ισορροπημένο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Είναι προφανές ότι πριν την αποκατάσταση της κήλης η άσκηση δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί να αυξήσει την ενδοκοιλιακή πίεση και προκαλέσει επιδείνωση ή επιπλοκή της κήλης. Μετά όμως τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της κήλης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε με την κατάλληλη μετεγχειρητική θεραπεία ώστε  να ανακτήσετε την υγεία σας. Η διαδικασία αυτή δεν σταματά στην ίδια την επέμβαση, αλλά απαιτείται και η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών αναφορικά με την σταδιακή κινητοποίηση, η οποία πρέπει να είναι προσεκτική στην αρχή και περιορισμένη και την σταδιακή ένταξη της άσκησης σε δεύτερο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επούλωσης. Η ενσωμάτωση της άσκησης στη ρουτίνα σας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών σας, στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης της κήλης, στη διαχείριση τυχόν ενόχλησης και στη βελτίωση της συνολικής σας ευεξίας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το πρόγραμμα άσκησής σας πρέπει να εξατομικεύεται και να καθορίζεται από έναν επαγγελματία υγείας. Εισάγοντας σταδιακά την άσκηση στην καθημερινή σας δραστηριότητα, μπορείτε να συμβάλλεται στην επιτυχή ανάρρωση και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κήλης στο μέλλον.

 

Γενικός χειρουργός, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ

 

Διαβάστε επίσης:  Κήλες κοιλιακού τοιχώματος. Αίτια, διάγνωση και θεραπεία

 

Θες να ενημερώνεσαι για τα νέα άρθρα μου;
Κάνε εγγραφή εδώ