Δείτε πως να απαλλαγείτε από τις αιμορροΐδες!

Share

Από Iatropedia, 21 Ιανουαρίου 2015, 19:00

aimoroeides iatropedia1Μια πονεμένη κατάσταση την οποία βιώνουν ένας στους πέντε συμπολίτες μας είναι οιαιμορροΐδες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βασανίζονται από αφόρητους πόνους οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μέρες.

Πως αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες; Το νυστέρι πότε ενδείκνυται;

Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Δημήτριου Κ. Φιλίππου, MD, PhD

Γενικού Χειρουργού

Οι αιμορροϊδικoί ιστοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του περιφεριακού ορθού και του πρωκτικού σωλήνα. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι “μαξιλάρια” αποτελούμενα από αγγειακό και συνδετικό ιστό που ξεκινούν πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από ορθικό και μεταβατικό βλεννογόνο. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι αγγειακά συμπλέγματα που υπόκεινται του πλούσια νευρούμενου πρωκτοδέρματος.

Οι αιμορροΐδες λειτουργούν ως προστατευτικά μαξιλάρια που διογκώνονται με αίμα κατά την διάρκεια της αφόδευσης προστατεύοντας τον πρωκτικό σωλήνα από τον άμεσο τραυματισμό λόγω της διέλευσης των κοπράνων. Οι αιμορροϊδικοί ιστοί διογκώνονται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό συμβαίνει στην παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη, κατά την άρση βάρους και την αφόδευση.

Οι παθήσεις των αιμορροΐδων μπορεί να αφορούν το εσωτερικό σύμπλεγμα, το εξωτερικό σύμπλεγμα, ή και τα δύο. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές όταν το εσωτερικό σύμπλεγμα γίνεται χρόνια διογκούμενο ή ο ιστός προσπίπτει στον πρωκτικό σωλήνα λόγω της χαλάρωσης του περιβάλλοντος συνδετικού ιστού και διάτασης των φλεβών.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται διαφορετικά στις ηλικιωμένες γυναίκες και στους νεαρούς άντρες. Στις ηλικιωμένες γυναίκες η κύρια αιτία φαίνεται να είναι η χρόνια άσκηση πίεσης που οδηγεί σε αγγειακή διόγκωση και διαστολή οδηγώντας σε διάταση και διάσπαση του στηρικτικού συνδετικού ιστού περιβάλλει τα αγγειακά κανάλια. Η συνηθέστερη αιτία παρατεταμένης πίεσης αποτελεί η πράξη της αφόδευσης.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα κόπρανα μπορεί να είναι υγρά ή στερεά.

Ο κύριος μηχανισμός σε νεώτερους άνδρες είναι η αυξημένη πίεση ηρεμίας μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, που οδηγεί σε ελαττωμένη φλεβική επιστροφή, φλεβική διόγκωση και διάσπαση των υποστηρικτών ιστών.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται όπως παρακάτω: οι πρώτου βαθμού αιμορροΐδες αιμορραγούν, οι δευτέρου βαθμού αιμορραγούν και προσπίπτουν, αλλά ανατάσσονται αυτόματα, οι τρίτου βαθμού προσπίπτουν και ανατάσσονται με το χέρι και οι τετάρτου βαθμού αιμορραγούν, στραγγαλίζονται και δεν μπορούν να αναταχθούν.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες γίνονται συμπτωματικές με την θρόμβωση, που οδηγεί σε μία οξεία έναρξη σοβαρού περιπρωκτικού άλγους. Όταν η θρόμβωση υποχωρεί, το υπερκείμενο δέρμα μπορεί να παραμείνει μεγενθυμένο, δημιουργώντας ένα δερματικό ράκος.

Η αιτία της εξωτερικής αιμορροϊδικής νόσου είναι άγνωστη αλλά σχετίζεται με τη διάταση όπως προκύπτει με δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων εξαρτάται από το βαθμό της αιμορροιδοπάθειας, τις προτιμήσεις του ασθενούς και την εξειδίκευση του κέντρου. Η αιμορροιδοπαθεια 1ου βαθμού αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα, οπως η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών η άσκηση και η λήψη υπακτικών σκευασμάτων.

Στην αιμορροιδοπάθεια 2ου βαθμού η θεραπεία είναι ως επί το πλείστων φαρμακευτική, αλοιφές ή από του στόματος λαμβανόμενα. Στην αιμορροιδοπαθεια 3ου και 4ου βαθμού η θεραπεία είναι χειρουργική.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές και μέθοδοι. Υπάρχει η κλασική αιμορροιδεκτομη που εφαρμόζεται για πολλές δεκαετίες, και η οποία σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση laser, και λιγότερο επεμβατική περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους.

Αντιμετώπιση στο Ιατρείο. Σε αιμορροιδοπαθεια μικρού βαθμού (παραδείγματος χάριν εάν ο ασθενής έχει μόνο μια εξωτερική αιμορροΐδα σταδίου 2) η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία καλείται περίδεση ή banding.

Με την μέθοδο αυτή, η οποία διενεργείται υπό τοπική η και καθόλου αναισθησία συλλαμβάνεται με μια ειδική λαβίδα η πάσχουσα προβαλλουσα αιμορροΐδα και τοποθετείται με ένα ειδικό εργαλείο ένας ελαστικός δακτύλιος, ο οποίος στραγγαλίζει την αιμορροΐδα, η οποία τελικά νεκρώνεται και αποπιπτει μέσα σε λίγες ήμερες. Στη θέση της αιμορροΐδας αναπτύσσεται ουλή και το πρόβλημα λύνεται.

Σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δυο νεότερες τεχνικές οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

(α) Η τεχνική Logo, η οποία στηρίζεται στην χρήση ενός ειδικού συρραπτικού μηχανήματος με το οποίο αφαιρείται ο χαλαρός ιστός που περιβάλλει τις αιμορροΐδες και μαζί και τα αγγεία που τις τροφοδοτούν.

(β) Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με την χρήση υπερήχων. Στην τελευταία μέθοδο οι αιμορροϊδικές αρτηρίες ανευρίσκονται με τη χρήση υπερήχων και απολινώνονται.

http://xeirourgikh.blogspot.gr/, http://www.filippou-surgery.gr

Email: d_filippou@hotmail.com